Motorolaj szavatosság
Blog

Motorolaj szavatosság

A motorolaj szavatosság nagyon fontos a kenőanyagoknál. A mannol szintetikus motorolaj fajtákban található fejlett kopásgátló adalékok meghosszabbítják a szavatosságot és olyan védőbevonatot képeznek, amely vékonyabb, mint az emberi haj. Ennek ellenére képes elnyelni az ütést az autó motorjának nagy nyomású pontjain. Ez a bevonat megvédi a motor összes alkatrészét a súrlódás és a hő okozta kopástól.

Kopásgátló adalékok

A kopásgátló adalékok magas hőmérsékleten és nagy terhelés mellett működnek, és védik a motor alkatrészeit, például a bütyköket, a csapokat, a dugattyúgyűrűket és a hengerfalakat. Kopásgátló adalékok bevonják ezeket a felületeket, így „áldozati réteget” vagy fóliát képeznek, amelyet a védelem biztosítása mellett fogyasztanak. Ezen „áldozati réteg” nélkül érintkezés lépne fel a fémek között. A mosószerekhez hasonlóan a kopásgátló adalékokat is az olaj élettartama alatt fogyasztják. Ez egy másik oka annak, hogy mindig az ajánlott időközönként cserélje autója olaját.

Motorolaj szavatosság és a súrlódás

A fentiek annak érdekében születtek, hogy megvédje autójának motor alkatrészeit a kopástól, hozzájárulva a maximális hatékonyság, teljesítmény és üzemanyag-takarékosság fenntartásához. Ezeknek az adalékoknak a hatékonysága az idő múlásával csökken, ahogy a motorolaj szavatosság kezd a vége felé járni. Az oxidáció abból adódik, hogy az olaj magas hőmérsékleten oxigénnek van kitéve. Az ilyen expozíció eredményei felgyorsíthatják az olaj lebomlását, hozzájárulhatnak annak megvastagodásához, valamint maradványok és lerakódások kialakulásához. Ez a felépítés csökkenti autója teljesítményét és a shell olaj hatékonyságát. Az antioxidánsok segítik az olaj oxidációjának lassulását és segítik a motorok tisztán tartását.

A hab által létrehozott légbuborékok különféle problémákat okoznak az olajban. Megnehezítik az olaj szivattyúzását a létfontosságú motor alkatrészekhez, csökkentik az olajkenés hatékonyságát, és megakadályozzák, hogy az olaj hűvös maradjon. Mindezek a tényezők befolyásolják a jármű teljesítményét és hatékonyságát, nem beszélve arról, hogy a habzó olaj súlyos motor károsodást okozhat. A habzásgátló adalék segít megelőzni ezeket a problémákat, különösen magas hőmérsékleten.

Korróziógátló képesség és a motorolaj szavatosság összefüggése

Furcsán hangozhat, de a motor belső részei rozsdásodhatnak és korróziónak vannak kitéve. A rozsda- és korróziógátló bevonja a fémfelületeket, megvédve autója motorját ezektől a veszélyektől. Védenek a víz fémekkel történő reakciója ellen, és segítenek megvédeni a savak fémen lejátszódó reakcióit. Ez a folyamat viszont csak a motorolaj szavatosság idején belül működik.

A viszkozitásindex azt méri, hogy egy olaj képes-e ellenállni a viszkozitás változásainak a hőmérséklet változásával. A viszkozitásindex-javítók olyan polimer adalékokat használnak, amelyek széles hőmérséklet-tartományban segítenek fenntartani az olaj viszkozitását. Minél nagyobb az olaj viszkozitása, annál jobb a bevonata és teljes a kopásvédelme a motor alkatrészeinek. A viszkozitásindex-javítók használata lehetővé teszi többfokozatú motorolajok, például SAE 0W-40 és SAE 5W-30 formulát.

Az öntési pont nyomáscsökkentői rendkívül alacsony hőmérsékleten segíti az olajszűrő a motorolaj áramlását. Ez azért döntő fontosságú, mert az olajnak megfelelően áramolnia kell, hogy teljesen ellepje a motor alkatrészeit, és hogy a hőmérséklet ellenére is meg tudja őket védeni és megőrizni hatékonyságukat. A hideg motoroknál a folyékonyság fontos, mivel az alacsony hőmérsékleten nehezen pumpálható olajok további energiát igényelnek a keringéshez. Ez további stresszt jelent a motorra és csökken a hatékonyság.