Európa legszebb természeti látnivalói
Blog

Európa legszebb természeti látnivalói

Európa a művelt szépség és a természeti csodák bódító keverékével hívogat. A művészet és az építészet dominál a városokban, de merészkedj el a vadonba, és felfedezheted az ősi civilizációkat inspiráló sziklatornyokat, magasba ívelő boltíveket és jégkatedrálisokat. Íme néhány hihetetlen természeti csoda Európában, érdemes megtervezni a nyaralását.

Verdon Gorge, Franciaország

A Les Gorges du Verdont – vagy angolul Verdon Gorge-t – néha „Franciaország Nagy Kanyonjának” is nevezik. A 250 millió éves múltra visszatekintő szurdokot óceánok és gleccserek formálták. A smaragdvizű folyó által átfűzött szurdok Provence gyöngyszeme.

Eisriesenwelt, Ausztria

Cipzárja le kabátját, és készüljön fel, hogy lenyűgözze. Az osztrák Eisriesenwelt – amelyet a világ legnagyobb hozzáférhető jégbarlangjaként hirdetnek – a kék jég és a csillogó fagykristályok csodaországa. A késő tavasztól az ősz közepéig nyitva tartó barlang belül elég hűvös ahhoz, hogy még a legmelegebb nyári napokon is meleg ruhát igényeljen.

A Catedrais Beach, más néven Playa de las Catedrales, az árapály által faragott boltívek és barlangok csodája. Amikor az apály alacsony – és csak akkor, ha alacsony, mivel a dagály eltünteti a boltívek legtöbb jelét – a látogatók a homokos tengerparton bolyonganak, és felfedezik azt a természetes építészetet, amely vetekszik bármivel, amit valaha emberi kéz épített.

Preikestolen, Norvégia

A függőleges zuhanás izgalma tapintható Preikestolennél, vagyis a „Pulpit Rock”-nál, egy keskeny fennsíkon, amely közel 2000 láb magasan tornyosul egy fjord fölé Norvégia déli részén. Évente közel 300 000 látogató teszi meg a négy órás oda-vissza túrát, hogy érezze az adrenalint és gyönyörködjön a kilátásban.

Két hegy között húzódik a 16 lépcsőzetes tó, amelyek a Plitvicei-tavak Nemzeti Park nevét adják. Az érintetlen kék és zöld tavakat természetes travertin gátak választják el, és vízesések, bükk- és fenyőerdők, valamint rejtett barlangok gyűrűzik.

A világ vége meredek, de az biztos, hogy nagyszerű kilátás nyílik. A Moher -sziklák öt mérföldön keresztül húzódnak Nyugat-Írország Atlanti-óceán partja mentén, és a látogatók számára a félelmetes magasságok és a világ legszebb tájainak bódító keverékét kínálják.

Matterhorn, Svájc és Olaszország

A Matterhorn drámai piramis csúcsa – a Svájc és Olaszország által közös ikonikus hegy – művészek, írók és hegymászók generációit inspirálta. Az első emelkedő 1865-ben történt; manapság évente körülbelül 3000 túrázó kísérli meg a mászást.

Németország ad otthont a világ egyetlen megmaradt érintetlen alföldi bükkerdőjének. Az ország eldugott szegleteiben, például a Jasmund és a Muritz Nemzeti Parkokban található őserdők azt a képet adják a látogatóknak, milyen volt Európa több ezer évvel ezelőtt, amikor a kontinens nagy részét bükkerdők borították.

Néha nem az a lényeg, hogy milyen magas egy vízesés, vagy mennyi víz mozog másodpercenként, hanem a meglepetés és az öröm, amit inspirál. Minden bizonnyal ez a helyzet a romániai Bigar -vízeséssel, egy hatalmas, mohával borított sziklával, amely apró patakokban vezeti a vizet alapja körül.

Pilat dűne, Franciaország

Európa legmagasabb dűne büszkén áll az Atlanti-óceán partján, Franciaország délnyugati részén. A Pilat dűne 1,8 mérföld hosszú, körülbelül 2000 láb széles, és helyenként több mint 350 láb magas. Szintén vándorló: minden évben 16 lábnyira mozog a szárazföld belsejében. De legalább egyelőre a dűnékről még nagyszerű kilátás nyílik a vízre.

Ha valaki valaha is bebizonyítja azt a történetet, hogy ezt a csodát egy óriás építette, megígérem, hogy eltávolítom az ír óriások útját a természeti csodák listájáról. Most azonban tegyük fel, hogy a geológusoknak igazuk van, és hogy ez a bazaltoszlopok csodája, amelyek úgy tűnik, macskaköves ösvényt képeznek a tengerbe, vulkáni tevékenység műve, nem pedig szorgalmas óriás.

Capri kék barlangja a tündérmesék cucca. A tengeri barlang víz alatti lyukain átszűrődő fény ragyogó kék fényt ad a víznek, amely időnként ezüstösen csillog. Ez az Európa legszebb természeti látnivalói sok embert vonz az ide való költözéshez.

Több mérföldnyi, fekete kovakővel és kvarccal kirakott krétasziklák adják a doveri fehér sziklák csodálatos fényét. Az Anglia és Franciaország közötti Doveri-szorosra néző sziklák a vízről, a helyi strandokról és fentről a sziklák krétagyepjein kanyargó túraútvonalakon nézhetők meg.

Adjon egy összeomlott kalderát Santorini lenyűgöző szépségéért. A görög sziget egy szunnyadó vulkán külső szélét követi. Tegyen egy rövid hajókirándulást Palea Kamenibe, amely a Szantorini-öböl közepén található két kis vulkanikus sziget egyike, hogy megmártózzon a híres meleg forrásokban.

Davolja Varos 202 természetben előforduló sziklatornya a hegyen őrzőként állva vulkáni tevékenység és komoly erózió kombinációjával jött létre. Az így létrejött kapucnikat (más néven sátorszikláknak vagy tündérkéményeknek) a szokatlanabb természeti csodák közé sorolják Európában.

Nem csak a Fingal-barlangba fog belebotlani, de az erőfeszítés az ára a belépőnek ebbe a hihetetlen természeti csodába. A skóciai Belső-Hebridák egyik lakatlan szigetén található tengeri barlang masszív bazaltoszlopokból áll, ami a természetes építészet csodálatos érzését kelti benne.

Vatnajokull gleccser jégbarlangok, Izland

Izland szereti a dolgokat egy kicsit másképp csinálni, így nem meglepő, hogy ahelyett, hogy egyszerűen lehetőséget adna a látogatóknak, hogy sétáljanak egy gleccseren, lehetővé teszi néhány kiválasztott számára, hogy belépjen egy gleccserbe. A Vatnajokull-gleccser világító jégbarlangjai minden télen elkápráztatják a Izland népességi szakértők által vezetett kis csoportokat.

A Görbe-erdő fenyőfái kissé fordított kérdőjelekre hasonlítanak – ami helyénvaló, mivel nincs egyértelmű válasz arra, hogy a fáknak miért van jellegzetes íve a törzsükön. Még furcsább, hogy a mintegy 400 fából álló görbe erdő egy nagyobb, egyenes növésű fák erdőjébe bújik be.

A melegebb hónapokban a Jagala-vízesést leginkább Észtország legszélesebb vízeséseként ismerik, amely körülbelül 160 láb hosszan nyúlik át a Jagala folyón. Igazi pompája azonban télen mutatkozik meg, amikor a folyó egyes részei gyönyörű képződményekben fagynak meg, és a folyó víz új utakat talál a befagyott vízeséseken keresztül.

Az Aletsch -gleccser mintegy 14 mérföldnyire a legnagyobb az Alpokban. Az UNESCO Világörökség része valójában három kisebb gleccserből áll, és lassan kúszik lefelé, körülbelül napi 20 hüvelyk sebességgel.

Magyarország – Prédikálószék

Nem kérdés, hogy a világban rengeteg szebbnél szebb látnivaló akad, de kis országunk sem marad szégyenben e téren. Elég ha például a Prédikálószék mesés panorámájára gondolunk. A kilátóhoz vezető túraútvonal nem éppen a könnyebbek közül való, de felérve mindenki megbizonyosodhat róla, hogy valóban megérte a küzdelem.